Translate

20 Φεβρουαρίου 2010

Παραδοξόνια



http://www.myspace.com/paradoxonia

Τα Παραδοξόνια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2008 στην Αθήνα. Παρ’ όλο που είχαν συναντηθεί στο παρελθόν, δεν είχε τύχει να συμπράξουν μουσικά μαζί, και όταν αυτό συνέβη, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ξεχωριστή χημεία μεταξύ τους. Έτσι ο Γιώργος Μακρής (Γκάιντα, Καβάλ, Samples), ο Βαγγέλης Παρασκευαίδης (Βιμπράφωνο, Κρουστά), η Ντιάνα Δεληγιάννη (Μπάσσο) και ο Γιώργος Σπανός(Ντράμς), αποφάσισαν να πορευτούν μαζί, σαν μια ομάδα, γράφοντας δίκες τους συνθέσεις. Από το καλοκαίρι του 2009, όταν η Ντιάνα έφυγε από το γκρουπ, το ρόλο του μπασίστα έχει αναλάβει ο Νίκος "ταττού" Βλάχος. Ο ήχος του γκρούπ, πολύπλευρος και δημιουργικός, έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ρυθμοί και μελωδίες από τα Βαλκάνια, συναντούν jazz αρμονίες και ανοιχτό αυτοσχεδιασμό, samples ενώνονται με το τραγούδι και την αφήγηση. Στόχος για τα Παραδοξόνια, είναι να γεννούν σύγχρονη μουσική μαζί, χωρίς περιορισμούς αλλά με συνοχή, αναμιγνύοντας το παλιό με το νέο. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, κάνοντας παράλληλα ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Αντιλαμβάνομαι ότι το όνομα «Paradoxonia» με τη μουσική που παίζετε έχουν μια άμεση σχέση, ωστόσο μιας και αυτοπροσδιορίζεστε Greek Folking Jazz, θα ήθελα μερικές εξηγήσεις…
  Το όνομα προέρχεται από την ονομασία κάποιων υποθετικών  σωματιδίων, σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική, τα οποία μετατρέπουν την ύλη σε «παράδοξη» υλη. Χωρίς να έχουμε κάποια άμεση σχέση με την εν λόγω επιστήμη, μας άρεσε η συγκεκριμένη ιδέα της «μαύρης τρύπας», που απορροφά τα πάντα και δημιουργεί μια απρόσμενη κατάσταση. Κάπως έτσι και εμείς προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις διάφορες μουσικές παραδόσεις που έχουμε απορροφήσει (Βαλκανική/Παραδοσιακή, Jazz, Rock , Electronica, Κλασσική), σε μια νέα και ενιαία. Αυτό αρκετές φορές μπορεί να έχει παράδοξα αποτελέσματα. Κάτι άλλο, που πρέπει να σημειωθεί, σχετικά με το όνομα είναι, ο κατά την άποψη μας, ανορθόδοξος ήχος του γκρουπ. Το πάντρεμα των τόσων διαφορετικών  οργάνων, ρυθμών και μελωδιών, μας κέντρισε την προσοχή από την αρχή. Ήταν ασυνήθιστος και ενδιαφέρον και επίσης επίκαιρος. Προσπαθούμε να γράφουμε σύγχρονη μουσική, για εμάς και για τον κόσμο, που παρεμπιπτόντως, πιστεύουμε ότι καθ’ όλα, παράδοξος είναι. Από όλα αυτά προκύπτει και ο χαρακτηρισμός που προσδίδουμε λέγοντας  “Greek Folking Jazz¨, καθώς τονίζει όλα τα παραπάνω με μια δόση χιούμορ, και προέκυψε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, σαν λογοπαίγνιο, και το ίδιο εύκολα μπορεί να αλλάξει.

 Επίσης, στο myspace συναντάμε τη φράση Paradoxonia, is an anomaly. 
 Απλώς, γράψαμε ένα κείμενο που δεν θα μας κούραζε ή θα βαριόμασταν με τον καιρό, αλλά και που θα τραβούσε την προσοχή να το διαβάσει κάποιος που δεν γνωρίζει εμάς ή την μουσική μας, και ίσως να το βρει και διασκεδαστικό.

 Πώς γράφετε μουσική; Ποια η διαδικασία ενός κομματιού μέχρι να γίνει ένα έτοιμο ενορχηστρωμένο track και να παρουσιαστεί στο κοινό;
 Συνήθως,κάποιος από εμάς θα φέρει, είτε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι, είτε μια δυνατή ιδέα, που θα χτίσουμε επάνω της. Αποζητούμε κάθε σύνθεση να έχει μια ξεκάθαρη ατμόσφαιρα. Ξέρουμε όμως πάντα, ότι με το που θα παρουσιαστεί κάτι καινούργιο, δεν θα μείνει απείραχτο. Θα πειραματιστούμε, και θα δουλέψουμε πολύ πάνω σε αυτό για να ταιριάζει στα όργανα μας, και για να αποκτήσει συνοχή. Πολλές φορές θα το διαλύσουμε σε μικρά κομμάτια, και θα το ξαναφτιάξουμε σαν κάτι άλλο, έτσι ώστε στο τέλος, όλοι μας να είμαστε ευχαριστημένοι και περήφανοι με το αποτέλεσμα. Είναι μια όμορφη και δημιουργική διαδικασία.

 Ποιοι είναι εκείνοι που ακούν Paradoxonia συνειδητά;
 Δεν είμαστε σίγουροι για πως θα χαρακτηρίζαμε το κοινό μας ή για το ποιο είναι αυτό το κοινό. Απευθυνόμαστε σε  όλους, αν και δεν πιστεύουμε ότι η μουσική μας είναι για όλα τα γούστα, ούτε εστιάζουμε στο αν θα μπορούσε να είναι ή να γίνει. Αν και η ανταπόκριση και η απήχηση, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά και εγχώρια, είναι ενθαρρυντικές, μάλλον θα λέγαμε ότι καλύπτουμε περισσότερο αυτούς που ψάχνουν για έναν πιο εναλλακτικό ήχο. Πέραν του μουσικού στυλ, και του προσωπικού γούστου και αισθητικής θα νιώσουμε ικανοποίηση αν ο ακροατής λάβει τη ενέργεια της μουσικής μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο: συνθετικό, αυτοσχεδιαστικό ή άλλο.

 Σχέδια για το μέλλον;
 Οι προτεραιότητες μας αυτήν τη στιγμή είναι  δυο. Αρχικά θα θέλαμε μέχρι το φθινόπωρο, να έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη μας δισκογραφική απόπειρα, και κατά δεύτερον, επιδιώκουμε να παίζουμε μαζί μπροστά σε κοινό, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Ελπίζουμε να σας αρέσει η μουσική μας, και να σας δούμε όλους κάποια στιγμή και από κοντά.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!