Translate

8 Ιουνίου 2010

Λουκέτο στα δισκοπωλεία Metropolis...;




Από ανεπίσημα χείλη μεν, εκ των έσω δε, άκουσα σήμερα ότι τα δισκοπωλεία Μετρόπολις έχουν ήδη αγοράσει λουκέτα για τις πόρτες τους. Μετά την προσπάθεια προσαρμογής στις εμπορικές απαιτήσεις της εποχής και αφού επιχείρησαν να μετατραπούν από δισκοπωλείο σε πολυκατάστημα book & multimedia (τύπου Public δηλαδή), τα πράγματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα μοιάζουν να είναι. Πέρα από τους εργαζόμενους που μάλλον δεν έχουν και σε πολλά να ελπίζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, το θέμα γεννά ερωτήματα για τη δισκογραφία στο σύνολό της, για το μέλλον του cd, για το πώς τέλος πάντων θα μπορούν οι καλλιτέχνες να πουλήσουν τη δουλειά τους και να ζήσουν από αυτή. Και καλά οι τραγουδιστές έχουν τις ζωντανές εμφανίσεις (εκεί να δείτε κρίση- προχθές ακυρώθηκαν συναυλίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, η χειμερινή σεζόν έχει συρρικνωθεί τραγικά. Κάτι δεν γίνεται σωστά από μεριάς επιχειρηματιών και πρωτοκλασάτων τραγουδιστών...λέω εγώ τώρα). Οι δημιουργοί βλέπουν την ημέρα της συντέλειας να έρχεται πιο γρήγορα απ' ότι το υπολόγιζαν, δεδομένου ότι  (ακόμα) δεν έχει ριχτεί στην αγορά τρόπος να ελέγχεται το μοίρασμα των αρχείων στο διαδίκτυο, παρόλο που οι προβλέψεις αισιοδοξούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων των δίσκων, καθώς τα Μετρόπολις κατείχαν ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο καταστημάτων ανά την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους. Αν παράλληλα υπολογίσουμε ότι τα μικρά δισκοπωλεία έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους και δουλεύουν πλέον με παραγγελίες, τότε αντιλαμβάνομαι πως θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραταθεί η ζωή του cd και ακόμα πιο εύκολο να καταστραφεί των δισκογραφικών εταιριών καθώς όσων πόνταραν στα έσοδα από τις πωλήσεις. Δεν συζητάμε πλέον για χρυσούς και πλατινένιους δίσκους- αυτά ξεχάστε τα. Το μαύρο χρώμα θα τους πηγαίνει πολύ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα συνεπάγεται και την επιστροφή στο βινύλιο...

6 σχόλια:

Кроткая είπε...

δε νομίζω πως θα λυπηθώ ιδιαίτερα για τα Μετρόπολις (πέραν του ότι ο κόσμος θα χάσει τη δουλειά του) τόσο γιατί είχαν μετατραπεί σε σουπερ-μάρκετ, όσο και γιατί οι φήμες έλεγαν πως ήταν πολύ κακοί εργοδότες.

ΑΠό την άλλη, δε νομίζω πως το πρόβλημα της ελληνικής μουσικής είναι η κρίση. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ελληνική σκηνή έχει παράξει το πολύ 3 καλά τραγούδια -για ολόκληρο δίσκο δεν το συζητώ καν- με μόνες εξαιρέσεις τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Ας πάψουν να σκέφτονται μόνο τα φράγκα, ας βγάζουν δίσκους όταν έχουν κάτι να πουν, και τότε ίσως και η κρίση να τους πλήξει λιγότερο.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Χρήστο! Δεν ξέρω τι εργοδότες ήταν τα αφεντικά του Μετρόπολις αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πραγματικά το τέλος μιας εποχής. Κάτι μου λέει πάντως ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο το κλείσιμο...

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

@Κρότκαυα, θα διαφωνήσω πολύ μαζί σου. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παραχθεί πολύ πράμα, το οποίο βέβαια βρίσκεται υποβαθμισμένο και χωρίς να πολυφτάνει στα αυτιά του κοινού. Αν μπλέξουμε και την υπόθεση ραδιόφωνο, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σαφή. Στο Δίφωνο μπήκαμε σε μια διαδικασία ανάδειξης των 10 κορυφαίων δίσκων της δεκαετίας που πέρασε και ομολογώ ότι προέκυψε ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Μπορεί να μην έχουμε ενεργούς τους περισσότερους από τους μεγάλους μας συνθέτες, αλλά το τραγούδι σαν τραγούδι συνεχίζει να γεννιέται κανονικότατα. Απλά έχει μεγαλώσει το δείγμα: γίνονται πιο πολλά τραγούδια, άρα πιο πολλή σαβούρα, αλλά το καλό τραγούδι τουλάχιστον δεν έχει λιγοστέψει.

Σχετικά με τα Μετρόπολις δεν θα στεναχωρηθώ γιατί θα μου λείψει η αισθητική ή η φύση του καταστήματος. Θα στεναχωρηθώ καταρχήν για τον δίσκο ως προϊόν, μιας και είμαι από του ςτρελούς που αγοράζουν κανονικά, αλλά και για τους εργαζόμενους.

@Μιχάλη, το παραπάνω κείμενο προήλθε από μια πληροφορία εκ των έσω. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι θα κλείσουν τα Μετρόπολις, αλλά και στο παρελθόν είχα ξαναακούσει παρόμοιες εικασίες, οπότε μάλλον τα πράγματα δεν είναι και τα καλύτερα. Τέλος εποχής αναμφίβολα.

Stranger είπε...

Δεν νομίζω να κλείσουν όλα. Έκλεισε ήδη της Γλυφάδας, αλλά το κεντρικό στην Αθήνα ανανανέωθηκε με νέα έπιπλα, άλλαξαν διαρύθμιση προιόντων κτλ, δεν νομίζω να είχαν σκοπό να κλείσουν και να έκαναν τέτοιες αλλαγές, ακόμη και στην πινακίδα.

Πάντως προβλέπω πως θα κλείσουν αρκετά υποκαταστήματα. Θα λυπηθώ όχι για την εταιρεία, αλλά γιατί ακόμη και η βόλτα στο δισκοπωλείο να δεις τι κυκλοφορεί ή να πάρεις μια προσφορά δεν θα υπάρξει μετά.

Ας κυκλοφορούν πιο ποιοτικές δουλείες κι όχι σαβούρα. Ακόμη αγοράζω cd και αν δεν μπορώ να πάρω όλα όσα θέλω απλά γίνομαι πιο επιλεκτικός. Το ίντερντ είναι καλό για να ακούμε νέα μουσική και να ενημερωνόμαστε, άντε και για να κατεβάζουμε δίσκους που δεν έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε ΄λογω χρημάτων, αλλα δεν μπορώ να φανταστώ τι σόι δισκοθήκη έχει κάποιος σπίτι του αν όλα είναι mp3

Ανώνυμος είπε...

Κριμα παραγματικα...Αγοραζω 15 χρονια απο εκει(αλλα και απο τα Εξαρχεια)και η αληθεια ειναι δεν μου αρεσε καθολου το καινουριο μαγαζι.Αλλα οταν γινονται λαθος ανοιγματα γιατι καποιος την ειδε και θελει να γινει HMV, αυτο ειναι το αποτελεσμα.Δεν επρεπε να πειραχτει εξ αρχης και θα ζουσε ακομα...Τελος εποχης πραγματικα..

Ανώνυμος είπε...

λουκετο στα metropolis? όχι στην πλάτη των εργαζομένων

και από το

http://ergazomenoimetropolis.blogspot.gr/


Μπορεί να πουλάει γκλαμουράτη μούρη και να προβάλλεται ως επιτυχημένος νέος επιχειρηματίας αλλά, για εμάς τους εργαζόμενους και απολυμένους στα καταστήματα Metropolis, ο Ανδρέας Κουρής (ιδιοκτήτης του ομίλου MAD) δεν είναι τίποτε άλλο από ένας κοινός απατεώνας.


Γιατί, μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ένας επιχειρηματίας που μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τότε που εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis κατάφερε να την εξαφανίσει από το χάρτη βάζοντας λουκέτο σε 12 καταστήματα, πραγματοποιώντας 180 απολύσεις, αρνούμενος να καταβάλει τις αποζημιώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που πέταξε στην ανεργία.


Γιατί, το λιγότερο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ένας εργοδότης που χρωστάει μισθούς 5 και πλέον μηνών σε εργαζόμενους και απολυμένους. Και, γιατί, επιεικώς έτσι, μπορεί να χαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος εργοδότης που, αφού φέσωσε με τεράστια χρέη εργαζόμενους, Δημόσιο, δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους, εντάσσει τα Metropolis στο περιβόητο «άρθρο 99» και, 17 μήνες μετά, δεν έχει υποβάλει -ως όφειλε- «σχέδιο εξυγίανσης» το οποίο υποτίθεται θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας.


Κι όμως, την ίδια στιγμή εξασφαλίζει με την «ομπρέλα του νόμου» την αναστολή άσκησης ατομικών διώξεων εναντίον του από όλους τους πιστωτές, ενώ παρανομεί ασύστολα μη καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις στους απολυμένους. Λόγος για τον οποίο εκκρεμούν εναντίον του δεκάδες μηνυτήριες αναφορές από την επιθεώρηση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης.


Επιπλέον, ο Ανδρέας Κουρής, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τους πάντες και τα πάντα, παραβιάζει δικαστική απόφαση που μας δικαιώνει και δίνει προτεραιότητα στην εξόφληση απολυμένων και εργαζόμενων μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ. Συνεχίζοντας τα «κόλπα» που γεμίζουν τις παραφουσκωμένες τσέπες του, έχοντας μεταβιβάσει το λογότυπο (brandname) της εταιρείας Metropolis (που είναι το κύριο περιουσιακό της στοιχείο) σε Κυπριακή εταιρεία και ξεπουλώντας στο νέο κατάστημα στη Σταδίου όσο - όσο τα εμπορεύματα που του έχουν απομείνει με την απροκάλυπτη διαφημιστική καμπάνια «PARTY ΤΙΜΩΝ». Προκειμένου να βγάλει από τη μύγα ξίγκι και να ταΐζει με «έναντι» μικροποσά τους εναπομείναντες εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν κάνει τη δουλοπρέπεια επάγγελμα νομίζοντας ότι, έτσι, θα σώσουν το τομάρι τους.


Η τελευταία κίνηση της διοίκησης της επιχείρησης να μας προτείνει την καταβολή του ποσού των 100 έως 150 ευρώ στο καθένα μας ως «έναντι» στα χιλιάδες που μας οφείλει, όχι μόνο δεν κατάφερε να μας διασπάσει αλλά, αντίθετα, μας έχει εξαγριώσει και μας έχει συσπειρώσει ακόμη περισσότερο. Αντιστεκόμενοι στην απόπειρα κλοπής των μισθών και των αποζημιώσεών μας -και με δεδομένο ότι η πτώχευση των Metropolis είναι η επόμενη πιο συμφέρουσα επιλογή για τον Ανδρέα Κουρή- είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την αρπαγή τους.


Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας με νέες εντατικές κινητοποιήσεις. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις, σχεδόν μέρα παρά μέρα, έξω από το κατάστημα στη Σταδίου ενημερώνοντας πελάτες και περαστικούς, ενώ δεν παραλείπουμε τις «επισκέψεις» στα γραφεία της διοίκησης προκειμένου να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.


- ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ


- ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥΣ


- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!