Translate

15 Οκτωβρίου 2010

Motel Selenik




Το Motel Selenik αντλεί τα ερεθίσματά του από τα παραδοσιακά χρώματα του Μεσογειακού τοπίου, εντάσσοντας τα στη δική του αίσθηση, για να διαμορφώσει το προσωπικό του ηχόχρωμα. Η διαμόρφωση αυτή ξεκινά το 2008 από μια παρέα μουσικών που όλοι τους συγκυριακά βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πλέον αποτελούν το «προσωπικό» του Motel Selenik. Η ιδέα του Motel Selenik γεννήθηκε  τον Οκτώβρη του 2008. Ωστόσο, το σχήμα μετράει αρκετές εμφανίσεις στο ενεργητικό του. Ξεκινώντας από το Φεβρουάριο του 2009, έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, στο «Μικρόπολις, Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία», στο Μουσικό Χωριό (Αγ. Λαυρέντιος Πηλίου), στη Νταμούχαρη Πηλίου, στο μουσικό καφενείο «Βλέφαρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Σοφούλη, στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, καθώς επίσης και δύο συναυλίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επιπλέον, έχει κάνει εμφανίσεις στο ραδιόφωνο (με τον Πάρι Παρασχόπουλο στον 9.58fm του Τρίτου προγράμματος). Για το εγγύς μέλλον, είναι προγραμματισμένες συναυλίες στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας ΑΠΘ και σε μουσικούς χώρους της Αθήνας καθώς επίσης και μία ζωντανή εμφάνιση στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή του κ. Μιχάλη Λουκοβίκα στον 9.58fm.

Οι μουσικοί του Motel Selenik
Σταμάτης Πασόπουλος – ακορντεόν
Στράτος Πασόπουλος – καβάλ
Πασχάλης Καρβουνάρης – τρομπέτα
Γιάννης Μαύρος – κλαρίνο
Δημήτρης Αβραμίδης – βιολί
Νίκος Παπαιωάννου – τσέλο
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος – ούτι
Θεόδωρος Μίσκας – κιθάρες
Ηλίας Μίσκας – τύμπανα
Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά
Κωστής Πουλιανάκης ? κρουστά
Στάθης Παρασκευόπουλος – κρουστά
Ματίνα Μάστορα – τραγούδι
Elena Garcia Blay – τραγούδι
Χρήστος Κεσικιάδης ? τραγούδι

Πώς προέκυψε το όνομά σας;
Το όνομα του σχήματος ήταν κάτι που μας δυσκόλεψε πολύ και μας πήρε περίπου 8 μήνες να καταλήξουμε σε κάτι που να μας ταιριάζει. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι αγνοούμε την ερμηνεία αλλά και την ύπαρξη της λέξης Selenik (διαβάζεται σελενίκ). Ωστόσο, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για να πιστεύουμε ότι σε κάποια τοπική διάλεκτο, σημαίνει Θεσσαλονίκη. Ιστορικά, το όνομά μας ξεκίνησε σαν Selanik (Θεσσαλονίκη στα τούρκικα). Στη συνέχεια έγινε Selenik, γιατί μας ακούγεται πιο ωραία. Η αναφορά στη Θεσσαλονίκη έγινε γιατί αποτελεί κοινή αναφορά για όλους μας. Αν και κανένας μας δεν κατάγεται από αυτή την πόλη, όλοι μας έχουμε περάσει, έχουμε φιλοξενηθεί, έχουμε μείνει σε αυτή την πόλη. Ο ρόλος του “Motel” έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται καθώς η Θεσσαλονίκη μας φιλοξενεί. Επιπλέον, ένα Motel συμβολίζει κάτι προσωρινό ίσως, βραχυπρόθεσμο μάλλον, μα κυρίως ευχάριστο. Κάπως έτσι βλέπουμε όλοι μας τη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι θέλουμε να περνάει και ο κόσμος που φιλοξενούμε στις συναυλίες μας. Φυσικά όλη αυτή η φιλοσοφία προέκυψε εκ των υστέρων. Η αρχική σκέψη ήταν ότι το Motel Selenik απλά ακούγεται καλύτερα από το Selenik.

Η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική είναι εμφανής, τόσο την ελληνική όσο και της υπόλοιπης μεσογείου. Πιστεύετε ότι στις μέρες μας ένα project σαν το δικό σας έχει χώρο στη δισκογραφία;
Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση, αν και ακόμα δεν έχουμε δισκογραφία. Πιστεύουμε ότι για να έχει ένα project λόγο ύπαρξης στη δισκογραφία, πρέπει να προτείνει κάτι καινούριο, κάτι που δεν έχει ακουστεί πιο πριν. Αν και είναι πιο σωστό η απάντηση να δοθεί από τον κόσμο που μας έχει ακούσει, η δική μας αίσθηση είναι πώς το Motel Selenik έχει πολλούς λόγους ύπαρξης: Το προσωπικό μας ηχόχρωμα. Ένας από τους πρώτους μας προβληματισμούς και πειραματισμούς όταν δουλεύουμε ένα κομμάτι είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε ενορχηστρωτικά το πλήθος των οργάνων και των φωνών. Το ηχοχρώματα που μας ταίριαξαν μέχρι τώρα, στα αυτιά μας τουλάχιστον, είναι φρέσκα και φέρουν την ταυτότητα του Motel Selenik. Οι προσωπικές μας συνθέσεις. Μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου μας αφιερώνεται σε δικές μας συνθέσεις οι οποίες διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους. Αν και όλες τους, μέχρι στιγμής, πατάνε στην παραδοσιακή μουσική, άλλες είναι τραγούδια, άλλες είναι ορχηστρικές συνθέσεις, κάποιες έχουν απλή μελωδία ενώ άλλες είναι πιο «δύσκολες» στο αυτί. Δεν υπάρχει αυστηρά καθορισμένο ύφος στη μουσική μας. Οι «μέρες μας». Μετά από ένα πολυετή λήθαργο, βλέπουμε επιτέλους την παραδοσιακή μουσική να εξελίσσεται και τους μουσικούς να μπορούν να πειραματίζονται με καινούριες ιδέες, χωρίς να φοβούνται την κριτική ανθρώπων που αρνούνται να δεχθούν ότι οι πένες μας είναι πλέον πλαστικές και όχι από ταρταρούγα.

Βρίσκετε να συγγενεύει η μουσική μας παράδοση με τη μουσική παράδοση των υπόλοιπων μεσογειακών λαών;
Γενικά μπορεί να συναντήσει κανείς μεγάλες διαφορές από τόπο σε τόπο, ακόμα και μέσα στη σύνορα της ίδιας χώρας. Για παράδειγμα η Ηπειρώτικη μουσική διαφέρει σημαντικά από τη Θρακιώτικη. Από την άλλη όμως, δεν σβήνονται έτσι απλά χιλιάδες χρόνια αλληλεπίδρασης. Σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη συναντάμε παρόμοια όργανα και γνωστούς σκοπούς που άλλοτε κάτι μας θυμίζουν και άλλοτε είναι ξεκάθαρο πως το ίδιο τραγούδι το έλεγε η γιαγιά μας. Αλλά ακόμα και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Μεσογείου και σε βάθος χρόνου, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει μουσικές συγγένειες ανάμεσα σε φαινομενικά διαφορετικές μουσικές. Τόσο πολύ, που να αξίζει τελικά ενιαία αντιμετώπιση στη μουσική. Ο τρόπος που παίζουμε ή συνθέτουμε άλλωστε είναι τόσο επηρεασμένος από τα ακούσματά μας ώστε «οι καθαρές μουσικές να ζούνε μόνο στα βρώμικα μυαλά».

Τι είναι εκείνο που κάνει μια διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού επιτυχημένη;
Ευτυχώς δεν υπάρχει συνταγή. Η απάντηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί το όμορφο είναι υποκειμενικό. Μια επιτυχημένη διασκευή σίγουρα είναι προϊόν πολλών δοκιμών και μπορεί να πάρει πολλούς, και μερικές φορές απρόβλεπτους, δρόμους, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, το τραγούδι που παίζαμε πιο πριν, την θερμοκρασία και την υγρασία ή το σκύλο του Κωστή που δεν λέει να βγει έξω από την πρόβα. Το ευτυχές είναι ότι το άσχημο είναι αρκετά πιο αντικειμενικό από το όμορφο, οπότε αρκετά γρήγορα ξέρουμε τι θα απορρίψουμε και τι μπορεί να κρατήσουμε.

Είστε ένα πολύ μεγάλο μουσικό σύνολο (αριθμητικά). Πώς συντονίζεστε για πρόβες και συναυλίες;
Παραδόξως δεν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα συντονισμού, γιατί κανένας δεν κάνει κάτι με το ζόρι. Αν κάποιος δεν θέλει να έρθει στην πρόβα ή δεν θέλει να κολλήσει αφίσες, δεν πειράζει γιατί υπάρχουν πολλοί για να τον αντικαταστήσουν. Από εκεί και πέρα, προκειμένου να είμαστε πιο ευέλικτοι, έχουμε μοιράσει άτυπα κάποιες αρμοδιότητες μέσα στο σχήμα. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος που είναι (πιο) υπεύθυνος για οτιδήποτε γραφιστικό (αφίσες, προγράμματα, κάρτες…), επειδή είναι πιο καλός από τους υπόλοιπους. Αντίστοιχα, η επικοινωνία και τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν ανατεθεί σε κάποιον άλλον, κοκ. Φυσικά, αν κάποιο κείμενο, αφίσα ή οτιδήποτε άλλο δεν μας αρέσει, το συζητάμε μεταξύ μας, για να καταλήξουμε σε κάτι κοινά αποδεκτό. Πάντως, μετά από 2 χρόνια συμβίωσης, αρκετά πράγματα έχουν πλέον τυποποιηθεί και η ζωή μας έχει γίνει πιο εύκολη.

Πώς χρηματοδοτήστε;
Η αλήθεια είναι πως κανένα σοβαρό επιχειρηματικό μυαλό δεν θα έφτιαχνε ένα 15μελές σχήμα για βιοποριστικούς σκοπούς. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι μας καλά και κανείς μας δεν περιμένει να ζήσει από το Motel Selenik. Από εκεί και πέρα, το σχήμα έχει αρκετά έξοδα (ηχογραφήσεις, μετακινήσεις κλπ) τα οποία καλύπτονται είτε από δικές μας συνδρομές είτε από τις συναυλίες. 

Έχετε παίξει ποτέ στο εξωτερικό;
Δυστυχώς όχι ακόμα. Μάλλον είναι το επόμενο άνοιγμα που θα κάνουμε φέτος. Οι οικονομικές και οι πολιτιστικές συγκυρίες της Ελλάδας μέχρι σήμερα δεν μας έχουν βοηθήσει αρκετά. Έχουμε λοιπόν την αίσθηση ότι ίσως σε αυτή τη φάση να είναι τελικά πιο εύκολο να βρούμε χώρους για να παίξουμε στην Τουρκία ή στα Βαλκάνια για παράδειγμα, παρά στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Πέρα από αυτό πάντως, θέλουμε πάρα πολύ να ταξιδέψουμε σαν σχήμα και να δούμε αν αυτό που κάνουμε θα έχει ανταπόκριση και έξω από την Ελλάδα. Είναι μια από τις μεγάλες μας αγωνίες.

Σχέδια;
Στα άμεσα σχέδια μας είναι σίγουρα το να δώσουμε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ονειρευόμαστε ένα τουρ στο εξωτερικό (κατά προτίμηση με βανάκια και ένα-δυο ανθρώπους να κινηματογραφούν τις συναυλίες, αλλά αυτό είναι μάλλον για λίγο αργότερα). Θέλουμε επίσης σιγά-σιγά να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας cd.  Γενικά, μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε καινούρια πράγματα, να πειραματιζόμαστε με τον ήχο μας, να δίνουμε συναυλίες και μετά να τρώμε όλοι μαζί και να ξαναπαίζουμε. Μάλλον προς τα εκεί θα κινηθούμε τη χρονιά που μας έρχεται.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!