Translate

13 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη με τη Σάσσα Παπαλάμπρου




Με αφορμή τις εμφανίσεις στο Nueva Trova Live Bar 
στις 6, 13 και 20 Φεβρουαρίου.


Τι ενώνει το κλασικό τραγούδι με τη τζαζ, το ελαφρύ και το λαϊκό τραγούδι, είδη στα οποία σε έχουμε δει να μπαινοβγαίνεις από το ένα στο άλλο με σχετική άνεση; Εσύ πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου καλλιτεχνικά με μια φράση και ισχύει ότι "ο καλός παίχτης παίζει παντού";


Μιλώντας για μουσική, ουσιαστικά μιλάμε για έναν κώδικα επικοινωνίας. Είναι κάτι σαν τη γλώσσα του σώματος, που ενώ στην πραγματικότητα κανείς μας συνειδητά δεν έχει μπει στη διαδικασία αποκωδικοποίησης των κινήσεων, το νόημα μεταδίδεται σχεδόν πάντα κατανοητά. Έτσι και στη μουσική, ανεξάρτητα από τα είδη, τις γλώσσες, την κουλτούρα των δημιουργών, συντελείται επικοινωνία. Για μένα λοιπόν το τραγούδι οδηγεί στο στόχο του νοήματος και το εκάστοτε είδος είναι απλά το «μεταφορικό του μέσο». Βέβαια, θα αρκούσε ίσως μία λέξη για να περιγράψει τον εαυτό μου καλλιτεχνικά : jazz (!), ξεφεύγοντας από τα νοηματικά όρια που θέτει το ίδιο το είδος, υπονοώντας μια ευρύτερη στάση πειθαρχίας με έντονες αυτοσχεδιαστικές τάσεις! Ίσως γι’ αυτό βρίσκω συγκλονιστικό και το «πάντρεμα» του κλασικού με τη τζαζ, του ελαφρού με το λαϊκό, κ γενικότερα πολλών εν δυνάμει συνδυασμών, γιατί δημιουργείς το «δικό σου μέσον», προτείνοντας άποψη στη μουσική σκηνή. Αυτό ίσως είναι και η αποστολή του καλλιτέχνη, που θέλει να ξεπεράσει τα εκτελεστικά όρια και να εισχωρήσει στα δημιουργικά. Έτσι, ο «καλός παίχτης» πράγματι μπορεί να παίξει παντού, αρκεί να πιστέψει αυτό που προτείνει. Εκεί λοιπόν τίθεται ζήτημα ειλικρίνειας, και απέναντι στον εαυτό του και αλυσιδωτά στο κοινό.

Τελικά, αφού μπει κανείς στην ενεργό δράση και κοιτώντας πίσω, πόσο χρήσιμες είναι οι σπουδές και τα πτυχία πάνω στη μουσική, δεδομένου του ταλέντου; Τι μετράει περισσότερο, ταλέντο ή δουλειά;


Πέρα από το τυπικό προσόν ενός πτυχίου, που είναι σαφώς χρήσιμο σε μια θεωρητική μουσική κατεύθυνση, στα πλαίσια της ενεργούς δράσης, δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια ψυχολογική αβάντα, που αντικατοπτρίζει και κατοχυρώνει τα χρόνια της σπουδαστικής επένδυσης. Οι ίδιες οι σπουδές σαφώς αποτελούν αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα, ανεξάρτητα από το ταλέντο. Είναι αυτές που οφείλεις να ακολουθήσεις και στις οποίες να εστιάσεις, αν πραγματικά σέβεσαι την καλλιτεχνική σου υπόσταση και δεν εγκλωβιστείς στην οκνηρία που δημιουργούν οι δυνατότητές σου. Είναι αυτές που μπορούν να υλοποιήσουν την έμπνευση που γεννά το ταλέντο σου. Παρόλ’ αυτά, κατά την άποψη μου, όλα ξεκινούν από την ύπαρξη του τελευταίου. Χωρίς το ταλέντο, όσο και να μελετήσεις, όπως έχω πει και στο παρελθόν, «θα παίζεις πάντα αναπληρωματικός»..

Οι παραστάσεις σου φέρουν τον τίτλο "Πορτραίτο" κι έτσι δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω αν η καλή εικόνα βοηθάει έναν καλλιτέχνη στο ξεκίνημα, αλλά και στη μετέπειτα πορεία του. 


«Πορτραίτο», ναι.. Ψυχολογικό πορτραίτο μιας γυναίκας μέσα από το πρίσμα της μουσικής και των στίχων.. Μιας καθημερινής γυναίκας.. Εικόνα.. Η εικόνα της σε όλες τις φάσεις της ημέρας της, σε όλα τα συναισθηματικά πεδία στα οποία κινείται.. Στο «πορτραίτο» λοιπόν έχω την εικόνα αυτής της γυναίκας. Εκ των πραγμάτων, η εικόνα που δείχνει ο καλλιτέχνης προς τα έξω είναι απόσταγμα της ψυχολογικής, συναισθηματικής και επικοινωνιακής συνθήκης που βιώνει την ώρα της δράσης. Όταν λοιπόν, στα πλαίσια του επαγγελματισμού του αλλά και του ερασιτεχνισμού του με την απόλυτα ετυμολογική προσέγγιση της λέξης, καταφέρνει να τις διαχειρίζεται με ισορροπία, νομίζω ότι δημιουργεί μία πολύ θελκτική εικόνα προς το κοινό. Όταν δε, το έμψυχο καλλιτεχνικό υλικό είναι πρωτογενές, αυτό δε μπορεί παρά σχεδόν αντανακλαστικά να δημιουργεί μια μοναδική εικόνα και να εκκολάπτονται προοπτικές για μία μετέπειτα πορεία.

Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με τον συνθέτη Νίκο Κολλάρο ο οποίος επιμελείται το νέο πρόγραμμα.

Ο Νίκος Κολλάρος είναι από τους ανθρώπους που συνετέλεσε καταλυτικά στην διεύρυνση της οπτικής μου πάνω στο τραγούδι. Μέσω του Νίκου, μού φανερώθηκε η πολυδιάστατη δυναμική ενός τραγουδιού, μέσα από την συνύπαρξη πολλών μορφών τέχνης. Πέρα από τα τραγούδια του, που συναντούν πολλά στοιχεία τις καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας, αυτό που αποτελεί πόλο έλξης για μένα είναι οι παραστάσεις του. Η πρώτη μας συνεργασία λοιπόν ξεκίνησε με την παράσταση του Νίκου «Ανεμιστήρας», το χειμώνα του 2009. Εκεί, μού αποκαλύφθηκε η δυναμική που εμπεριέχει κάθε τραγούδι, η ένωση ετερόκλητων φαινομενικά μουσικών δεδομένων προκειμένου να υποστηριχθεί το σενάριο και εν τέλει η νοηματική πορεία μιας μουσικής παράστασης. Σε όλα αυτά, αποδεικνύεται ισάξια και το ίδιο αναγκαία η ενεργή και ποικιλότροπη συμμετοχή του κάθε μουσικού. Έτσι, έχουμε φτάσει με το Νίκο στο «Πορτραίτο», που επιμελείται αυτή τη γνωριμία της ηρωίδας της παράστασης με τη Σάσα.

Τι θα ακούσουμε και θα δούμε όσοι προσέλθουμε στο Nueva Trova Live Bar;

Στην παράσταση «Πορτραίτο» λοιπόν στο Nueva Trova Live Bar, θα ακούσετε τραγούδια από το ευρύτερο μουσικό φάσμα, από τη σύγχρονη και παλιότερη ελληνική και ξένη μουσική, με αρκετά διασκευαστική διάθεση. Έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνοδεύομαι από τρεις εξαίρετους μουσικούς, τον Σάκη Βαργεμτζίδη στο πιάνο, τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και τον Τάσο Πέππα στα τύμπανα. Τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης είναι του Νίκου Κολλάρου, όπως επίσης έχω κλέψει και ένα τραγούδι από τον Σάκη και ένα από τον Απόστολο. Θα δείτε λοιπόν μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων επί σκηνής που έχουν βρεθεί και συνεργαστεί για να περιγράψουν ένα ασπρόμαυρο γυναικείο πορτραίτο. «Ο καθένας δημιουργεί το δικό του πορτραίτο του με τους φίλους, τους έρωτες, τα βιβλία, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τις γεύσεις. Γεμίζει την εικόνα του με όσα επιλέγει ή αντέχει να κλείσει στα όρια της κορνίζας του. Ίσως όμως ο τελικός στόχος είναι να ξεφύγει και από αυτό.»


*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια κοφτερή, σίγουρη και φλογερή φωνή, βγαίνει στο δρόμο από το πρωί, ζει και επιστρέφει σπίτι αργά το βράδυ. Ο συνθέτης Νίκος Κολλάρος επιμελείται το  ασπρόμαυρο πορτραίτο της Σάσας Παπαλάμπρου με τραγούδια από τη σύγχρονη ελληνική μουσική και οικεία τζαζ μονοπάτια.

Ο καθένας δημιουργεί το δικό του πορτραίτο του με τους φίλους, τους έρωτες, τα βιβλία, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τις γεύσεις. Γεμίζει την εικόνα του με όσα επιλέγει ή αντέχει να κλείσει στα όρια της κορνίζας του. Ίσως όμως ο τελικός στόχος είναι να ξεφύγει και από αυτό.

Πρωτότυπα τραγούδια για τη Σάσα έχουν γράψει ο Νίκος Κολλάρος, ο Σάκης Βαργεμτζίδης και ο Αποστόλης Καλτσάς.

Αποσπάσματα στο youtube από δοκιμαστικές εμφανίσεις του Πορτραίτου
·  glorybox / damn your eyes / απόψε σιωπηλοί: http://www.youtube.com/watch?v=l-yyp0mysEU
·  θυμός / fragile: http://www.youtube.com/watch?v=WYFAG-yqiFM
·  think / ξενοδοχείο: http://www.youtube.com/watch?v=DPKVtg1wYpQ

Σενάριο τραγουδιών: Νίκος Κολλάρος

Τραγούδι: Σάσα Παπαλάμπρου
Πιάνο: Σάκης Βαργεμτζίδης

Μπάσο: Αποστόλης Καλτσάς

Τύμπανα: Τάσος Πέππας

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια

Φωτογράφιση: Γρηγόρης Κολλάρος
Παραγωγή: Raw Material ΑΜΚΕ

Πληροφορίες
Nueva Trova Live Bar, Αθηνάς & Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι

Τηλ.: 6980091150

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 
Δευτέρα 6, 13 & 20 Φεβρουαρίου, ώρα: 21:30
Ελεύθερη είσοδος (ποτό 7,5 ευρώ)

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Παρασκευή Καλογεράκη | 210 2010909, 6977065227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!