Translate

16 Μαΐου 2012

Old Hag Syndrome






Οι Old Hag Syndrome ιδρύθηκαν το 2009 στη Θεσσαλονίκη από τοΓιώργο Μιγδάνη και το Γιώργο Πέτρου καθαρά ως studio μπάντα. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων άρχισαν να προστίθενται και άλλα μέλη, ο Γιώργος Πετρίδης και ο Στράτος Διαμαντέλλης. Έτσι ξεκίνησαν και κάποιες live εμφανίσεις. Το πρώτο τους demoολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010 και περιέχει πέντε κομμάτια. 
Στα κομμάτια τους  συναντάμε στοιχεία από Tom Waits, Nick Cave, Leonard Cohen δημιουργώντας στις live εμφανίσεις τους μια ιδιαίτερη αίσθηση μυστηρίου, με τα στοιχειωμένα blues να μπλέκονται  στον ήχο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν απεικονίζεται και στο εξώφυλλο του demo τους, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Πετρίδης (πλήκτρα), φοιτητής Καλών Τεχνών.

Γιατί Old Hag Syndrome;
Old hag syndrome ή αλλιώς Sleep Paralysis είναι η επιστημονική ονομασία του φαινομένου που στο χωριό μου λέγεται «ίσκιωμα». Είναι μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος σου λειτουργεί αλλά το σώμα σου βρίσκεται σε μια μορφή παράλυσης. Κρατά μερικά λεπτά συνήθως και σε αυτό το διάστημα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, πέρα από το να περιμένεις να τελειώσει. Αυτή την πιεστική αίσθηση προσπαθούμε να βγάλουμε με τη μουσική μας, σε συνδυασμό με τους στίχους που έχουν σαν κοινό άξονα την έλλειψη ελέγχου στην εξέλιξη των γεγονότων και τις προκαθορισμένες φαινομενικά διαδρομές που παίρνουν οι χαρακτήρες/πρωταγωνιστές των τραγουδιών.

Ιδρυθήκατε το 2009 ενώ το πρώτο demo σας βγήκε το 2010, την ώρα που η ιστορία είναι γεμάτη με σχήματα που χρειάστηκαν μέχρι και δεκαετίες για να βγουν με δική τους δουλειά...
Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε ανορθόδοξα. Φαντάσου ότι την πρώτη μας πρόβα την κάναμε 2 μήνες μετά την κυκλοφορία του demo. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν δύο άτομα με πολλές ιδέες και ακόμα περισσότερο χρόνο στη διαθεσή μας.  Είπαμε από την αρχή πως θα κάνουμε κάτι δικό μας και πως δεν θα ασχολούμασταν με διασκευές. Ηχογραφήσαμε το πρώτο μας κομμάτι χωρίς καν να έχουμε όνομα ή να έχουμε καταλήξει σε τι μουσικό είδος θα κινούμαστε. Αυτό το τελευταίο ακόμα το ψάχνουμε.

Η τεχνολογία βοηθάει την τέχνη να βγει πιο ελεύθερα η καταργεί το φίλτρο;
Γενικά όλοι είμαστε της άποψης πως όσο πιο ελεύθερα, τόσο καλύτερα. Τα φίλτρα είναι περιττά. Στη μουσική ,αλλά και σε κάθε μορφή τέχνης, σήμερα ανακαλύπτεις συνεχώς καινούρια πράγματα. Κι αν πρέπει να υποστείς δέκα μαλακίες για να βρεις κάτι πραγματικά αξιόλογο, δεν πειράζει. Αξίζει τον κόπο. 

Λέτε ότι "στις live εμφανίσεις σας δημιουργείτε μια ιδιαίτερη αίσθηση μυστηρίου, με τα στοιχειωμένα blues να μπλέκονται στον ήχο..." Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ιδιαιτερότητα του live σας και τι θα δει ο κόσμος όταν έρθει.
Στα live προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μουσική μας. Τα κομμάτια αποκτούν πιο οργανική μορφή και μεταβάλλονται συνεχώς. Αλλάζουμε τις συνθέσεις και τους στίχους ανάλογα με τη διάθεσή μας. Πάνω απόλα όμως κοιτάμε να περνάμε καλά. Αν τύχει και το διασκεδάσει και κανένας άλλος πέρα από εμάς, ακόμα καλύτερα. 

Κάποτε η μεγάλη επιτυχία ενός σχήματος ή ενός καλλιτέχνη ερχόταν όταν έβγαινε στην τηλεόραση. Σήμερα;
Έλα ντε; Αν μάθεις κάτι πες το μας κι εμάς. 

Σχέδια;
Καταρχήν να βρεθούμε κάποια στιγμή όλοι στον ίδιο χώρο. Τον τελευταίο χρόνο όλοι ασχολούμασταν με άλλα πράγματα και η μπάντα δεν ήταν η άμεση προτεραιότητά μας. Άσε πού αυτό το διάστημα είμαστε ένας στην Αθήνα ένας στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας και οι υπόλοιποι στη Θεσσαλονίκη. Όταν καταφέρουμε να συναντηθούμε το σχέδιο είναι απλό. Κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε και ηχογραφούμε, γιατι ιδέες υπάρχουν ακόμα και μετά από τόσο μεγάλο διάστημα απραξίας συσσωρεύτηκαν.

Old Hag Syndrome
Γιώργος Πέτρου- Φωνή
Γιώργος Μιγδάνης- Κιθάρα
Γιώργος Πετρίδης- Πλήκτρα
Στράτος Διαμαντέλλης- Τύμπανα
Κρίτων - Μπάσο
Γιώργος Εταιρίδης Κιθάρα


*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!